Potraviny budúcnosti
Potraviny ako také majú zabezpečiť existenciu ľudskej rasy na ďalších milión rokov. Musia byť obohatené o rôzne prvky potrebné k správnej činnosti organizmu a funkčnosti tela. Okrem nutričnej funkcie sú hodnotené aj z hľadiska senzorickej hodnoty, medzi ktorými panuje hlavne chutnosť a jemnosť výrobku, ďalej vôňa obsiahnutých extraktívnych látok vo vnútri produktu, či samotného vzhľadu. Ich bezpečnosť a zdravotná nezávadnosť je obsadená na prvom mieste.
Existujú však nové potraviny pochádzajúce z Japonska, kde sú už dávno zaužívané a ich počet sa začína pomaly, ale isto rozširovať po celom svete. Japonci tvrdia, že tieto „potraviny budúcnosti“ vedia nielen pomôcť človeku pri prekonávaní chronických chorôb, ale prostredníctvom ich konzumovania dokáže človek spomaliť proces starnutia. Je zakázané prijímať ich vo forme prášku, či tabliet – existujú len v prírodnej forme v mnohých potravinových produktoch. Sú to teda potraviny, ktoré okrem nasýtenia majú aj zdravotný účinok.
Nachádzajú sa hlavne v:
- rastlinných tukoch
- mlieku a mliečnych výrobkoch
- pekárenských výrobkoch
- cereáliach
- nealkoholických nápojoch
- energetických nápojoch
- cukrovinkách
Tieto potraviny dostali súhrnný názov – funkčné potraviny. Z nutričného hľadiska sú veľmi dôležitým komponentom bežne vyskytujúcich sa jedál. Funkčné potraviny sa vlastne skladajú z aktívnej časti a základnej suroviny. Základnou surovinou alebo časťou je potravina, ktorá nesmie nijako reagovať s aktívnou časťou, ktorá sa pridáva do finálneho výrobku za účelom zvýšenia fyzickej i duševnej aktivity, zvýšenou imunitou, zníženia výskytu chronických chorôb (najmä kardiovaskulárnych), uplatňujú sa aj pri liečbe zubného kazu a pri prevencii zvýšeného cholesterolu v krvi.
Pri konzumácii takýchto produktov by sme mohli prechádzať mnohým ochoreniam, najmä výživovým, ktoré sa podieľajú na vzniku črevnej zápchy až 70 % a obezity až 50 %.