Urobte si kuskus

Tisíce malých zrniečok – tak vyzerá kuskus. Kuskus je cestovina pôvodom zo severnej Afriky. Jej názov je odvodený od berberského slova suksu. Príprava tejto cestoviny nie je náročná fyzicky, ale časovo a priestorovo. Takže, ak máte čas a veľa priestoru môžete si ju pripraviť doma.

kuskus

Ako si urobiť kuskus.
V závislosti od toho aký kuskus chcete potrebujete na krupicu zomletý jačmeň, pšenicu, alebo proso. K tejto krupici primiešajte trochu múky. Celú zmes rozprestrite na väčšiu plochu. Teraz príde na rad voda a soľ. Do vody nepridávajte veľa soli, inak bude cestovina slaná. Slanou vodou pokropte rozprestretú múku. Stačí len trocha vody, aby sa začali tvoriť hrudky. Tieto hrudky v dlani rozmrvte na malé guličky a nechajte ich na slnku sušiť. Bude to trvať pár dní, ale isto sa vám to podarí.

Farebný kuskus.
Aby kuskus bol lahôdkou aj pre oči, nie len pre žalúdok môžete ho prifarbiť. Stačí pridať do slanej vody pridáte šťavu zo žltého melóna bude oranžový. Ak pridáte šafrán bude žltý. Fantázii sa medze nekladú, môžete to skúsiť aj so šťavou z cvikly, alebo ďalších surovín, ktoré kuskus zafarbia.

pšenice

Varenie kuskusu.
Pokiaľ sa rozhodnete dať si na obed kuskus, ktorý ste si pripravili budete na to potrebovať špeciálny hrniec tzv kuskusieru. Tu sa táto cestovina varí tri krát za sebou aby bola stráviteľná a mäkká. Ak sa chcete tejto zdĺhavej príprave vyhnúť zaobstarajte si kuskus z obchodu. Predáva sa už predpripravený a nemusíte ho viac krát variť (stačí len raz).
Na prípravu bieleho kuskusu sa používa biela pšenica bez vrchnej vrstvy (obalu). Veľa výživných látok v ňom nenájdete.
Celozrnný kuskus je hnedej farby a obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok – vitamíny, minerály, vlákninu.

Vplyv na chudnutie.
Kuskus má nízke kalorické hodnoty. Ak držíte diétu a snažíte sa schudnúť pokojne siahnite po tejto cestovine. Kalórie, ktoré z nej získate sa do tela uvoľňujú postupne a tak vydržíte dlhšie sýty.